Vijverhulp-vraagen

onderhoud

Vijver ijsvrij houden

 

Voor het ijsvrij houden van uw vijver kunt u gebruikmaken van zogenaamde ijsvrijhouders, die in allerlei soorten en vormen verkrijgbaar zijn. Hak beslist geen gat in het ijs, omdat hierdoor sterke schokgolven in het water ontstaan en uw vissen als gevolg van stress kunnen overlijden. Om een wak te maken, kunt u met behulp van warm water gaten met een doorsnee van 5-10 cm maken. Bij aanhoudende vorst moet u wel regelmatig nagaan of de wakken al niet dichtgevroren zijn.(zie filmpje voor meer uitleg)

 

U kunt het dichtvriezen van uw vijver op een goedkope manier tegengaan, door een beluchtingapparaat in de vijver te hangen. Dit apparaat brengt het water in beweging, waardoor zuurstofbelletjes in het water worden opgenomen en de koolstofdioxide aan de oppervlakte verdwijnt. Hang het uitstroomsteentje zo'n 30-40 cm onder het wateroppervlak. Als u het uitstroomsteentje láger hangt, worden de onderste waterlagen – die in de wintermaanden het warmst zijn – ongewenst vermengd met de koudere bovenlagen.

 

Een ander hulpmiddel, waarmee uw vijver ijsvrij gehouden kan worden, is de oxidator. De oxidator wordt gevuld met het zuurstofhoudende waterstofperoxide. Een katalysatorsteentje zorgt ervoor dat de vloeistof begint te parelen, waardoor er langzaam zuurstof aan het vijverwater vrijgegeven wordt. Eén vulling kan een aantal weken meegaan, zodat de strengste vorstperiode overbrugd kan worden.

U kunt het dichtvriezen van uw vijver ook tegengaan door de vijver met planken af te dekken. Dit heeft als nadeel dat uw vissen enkele maanden in het donker moeten doorbrengen, en de zuurstofplanten zonder licht hun werk niet meer kunnen doen. Gebruik bij voorkeur transparante kunststofplaten of bubbeltjesgaas.

Verwijder een laag sneeuw op uw bevroren vijver zo snel mogelijk. Hoe meer licht er nog in de vijver doordringt, des te beter. Onder het ijsdek liggen de vijveractiviteiten zeker niet stil. Een aantal algen, mossen en waterplanten - zoals naaldkruid, waterpest en krabbescheer - blijven in de winter beperkt actief. Ze zorgen ervoor dat er, zelfs onder een dikke ijslaag, nog zuurstofproductie plaatsvindt. Dit is van levensbelang voor de vissen in uw vijver.